2023.01.05
令和4年11月18日(金)、本校の放課後英語アクティビティ「ニーハロ・イングリッシュ」の活動として、マレーシアの伝統的なスイーツ「オンデオンデ」を作りました。
オンデオンデはマレーシアの伝統的な団子菓子です。もち米とパンダンリーフを練り合わせた餅皮の中にグラ・マラッカ(パームシュガー)を包み、ココナッツをまぶして作られています。
企画したのはニーハロのファシリテーターであるシティ特命助教とニーハロの運営責任者である上村月乃さん(制御情報工学科3年)です。活動には日本人学生16名、マレーシア・マラ工科大学の短期留学生7名の他、本校の長期留学生が参加し、5つのグループに分かれてオンデオンデを作りました。
説明をする上村さん |
上村さんは、事前に準備したオンデオンデのレシピを、シティ特命助教やマレーシアの学生のサポートを受けながら説明しました。どのグループも水の分量の調整に苦労していましたが、最後にはマレーシアで食べるのと変わらない味のオンデオンデを完成させることができました。
オンデオンデ作りの様子① |
オンデオンデ作りの様子② |
完成したオンデオンデ(添えられている飲み物はタリックと呼ばれるミルクティー) |
試食会の様子 |
参加した学生のコメント
上村月乃(制御情報工学科3年)
今回、私はニーハロでマレーシアの伝統スイーツオンデオンデを作る会のインストラクターを務めました。英語で作り方を説明すること、また説明しながら手を動かすことの難しさを知りました。
オンデオンデを作る上で一番難しいのは生地の水分量の調整です。生地を作った後、一口小に切ったパームシュガーと呼ばれる黒糖のようなものを包む工程があります。その際、生地が水っぽかったり、パサついたりしているとパームシュガーをうまく包むことができません。この工程には私だけでなくみんなが苦戦していました。最終的には先生方や、サポーターとしてくれたマラ工科大学の短期留学生のおかげで、全ての班でそれぞれオンデオンデを完成させることができました。
今回は普段の英語学習とは違い手を動かしながらマレーシアの文化に触れることができ、新鮮でとても楽しかったです。
NUR SURAYA BINTI AMAD MAZNI(マラ工科大学からの短期留学生)
Onde-Onde is a traditional dessert from Malaysia. It is very delicious and has a sweet taste. The outside texture is sticky and it is quite similar to Mochi’s texture. It is very simple to make and only need a few ingredients to be done. The speciality of this dessert is it uses palm sugar or also known as ‘Gula Melaka’ in Malaysia. Therefore, it is a must for Japanese to try Onde-Onde as it might suit their taste bud well.
There are seven Malaysian students that will be staying in NITUC for Research Attachment Program and culture exchange purpose. Therefore, the students will be helping Mrs Siti Aisyah in exposing Malaysia culture through the Ni-Halo Class. There are several activities that have been done and it was very exciting for both Japanese and Malaysian students.
One of the activities that has been held was making Onde-Onde. The activity is a continuous activity and it took two days to be fully completed. For the first day, there were two sessions in introducing Onde-Onde to them which was making the Onde-Onde by themselves first by listening to an English instruction led by a Japanese student named Tsuki. Then, the other session was making it with the guidance of Malaysian students and a Benin student.
For the first session, it was very challenging for them as they need to do the dough just by listening to the English instruction. After done making the dough by themselves, the students observed each other’s dough and concluded which dough was the best. There were some dough that were too hard and some that were too soft. This taught them that it was very important to understand instruction carefully to avoid making mistake.